Loading images...

Zondag review Châteaux Dutruch Grand Poujeaux 2006

Wijn uit een van de ‘oer’ gebieden van Europa (lang geleden had je alleen Rijnwijn, Bourgogne en Bordeaux) Vandaag een review uit het laatste gebied, meer specifiek uit Moulis-en-Médoc, ergens halfweg tussen Pauillac en Margaux. Nooit gemakkelijk, altijd bijzonder, vermits met vakmanschap gemaakt.

Men oogst de klassieke druivensoorten, gelijk verdeeld tussen Cabernet Sauvignon en Merlot aangevuld met een klein beetje Petit Verdot, gedeeltelijk met de hand om de oudste stokken wat te ontzien. Met een rendement van 45 hectoliter per hectare is de opbrengst laag te noemen. Dit rendement betaald zich uit in een vrij hoge constante kwaliteit. Gemiddeld ligt de wijn 12 maanden op eiken voordat er gebotteld wordt.

Donker robijnrode kleur, neigt naar oud fluweel.
In de neus rijpe rode bes en pruim, cederhout met een ondertoon van munt, vluchtig een indruk van vers gemalen koffie.
In de mond een explosie van intens rood fruit, mooie overgang door zachte tannines, tijdens de afdronk rijpe framboos waarna de vanille het langzaam overneemt en tot slot wat mineraligs in de finale. Bij het, na enige tijd, aflikken van je lippen nog een toegift: onmiskenbaar laurier!

Een eerlijk en mooi gemaakte gekwalificeerde ‘Cru Bourgeois Supérieur’, vrij snel op dronk maar goed te bewaren. Minder streng en straf dan sommige naburige (Haut) Médocs. Klassieke begeleider van mooi (rood) rundvlees maar ook het kaasplankje daarna (met gerijpte Hollandse kazen) past uitstekend. Klasse, maar betaalbaar, heel geschikt voor de wat minder ervaren Bordeaux drinker: schroom niet en vraag ‘hoe het echt zit’ in de shop!

Dutruch

 

Châteaux Dutruch Grand Poujeaux 2006 €24,95