The Spirit of Wine

Vulkanisch Rood

In navolging van de Etna Bianco; de Rosso.

Ik neem aan dat de druif Nerello in hetzelfde ’buurtje’ is opgeroeid op de Etna dus met de mineralen die de wijnstok opzuigt en naar de trossen transporteert zit het wel goed. Op dezelfde Etna hellingen op behoorlijke hoogte kan niet anders dan ook rode wijn boven zichzelf uitstijgen? Onderzoek heeft uitgewezen dat Nerello verwant is aan Sangiovese, dat verklaard wellicht de rijke kruidige wijn die we hier aan tafel hebben.  In de neus direct amarena-kers en wat kaneel, in de mond peper en kruidigheid en zelfs likeurachtig in de afdronk. Niet zomaar een terraswijntje bij de ondergaande zon. De zomer hier laat zich de eerste week van juli 2020 niet van haar beste kant zien dus ik gok op een gerecht wat ik normaal pas in de herfst serveer: Osso Buco met saffraan risotto. Milanees, dus zonder tomaat. Dat is ‘slow food’ als het al niet was bedacht: het kost je een goede vrijdagmiddag om het te maken (de risotto duurt al 45 minuten om de driekwart liter bouillon in de Arborio rijst te laten opnemen) de kalfsschenkels hebben een uur of twee nodig om de juiste textuur te bereiken, en dan nog een groot gedeelte van de avond om te smikkelen. Belangrijk: de gremolata: een mengsel van citroenrasp, knoflook en peterselie om de zware smaken iets op te frissen maar ook extra pit te geven, wees niet zuinig en maak voldoende, de minder ervaren eters hebben het nodig….

Tip: slager John de Roode,  kerkweg 52 Heemskerk heeft zo goed als altijd kalfsschenkel op voorraad van uitstekende kwaliteit!

Waarom die stukjes geroosterd brood? Een van mijn heimelijke geneugtes: het merg uit de schenkels is op een wit geroosterd broodje (korstjes eraf snijden) een prachtig bij/voorgerechtje, klein slokje wijn ter begeleiding: Perfetto!

Tijdens de maaltijd wordt duidelijk dat de wijn het zware gerecht waarlijk ondersteund, de zuren komen meer naar boven en maken het geheel wat frisser.

Dat boek? slow food , slow writing; Umberto Eco kwam zomaar in me op, literatuur om op te kauwen!