The Spirit of Wine

Exceptioneel Portugees

Fossil, Vinho Regional Lisboa

Op de laatste (zon) dag van mei, druilerig en met de haard aan, verlang ik hevig naar de zomer. Gelukkig heb ik een wijn die me daar aan doet denken en me terug brengt naar het mooie Lissabon waar ik 15 jaar geleden eens verbleef.

De Portugezen zijn op een of andere manier ster in het maken van wijnen die ‘afwijken’, naast Vinho Verde en uiteraard Port is er ook Bairrada, een kleine rode wijn die gemaakt wordt in een gebied wat ooit zee was.

Zo ook de drie inheemse druiven in deze witte wijn: Arinto, Fernão Pires en Gouveio die allen op percelen vlakbij de Atlantische Oceaan groeien.

De kleur is strogeel, direct valt de citrusgeur op, wat gras, en een zweem wat aan jonge geitenkaas doet denken. Fris op de tong, met weer citrus en mineralen. Blijvend fris en droog in de afdronk met dank aan de kalkhoudende bodem. De 14 % alcohol, voor een witte wijn behoorlijk hoog, stoort niet.

Gedronken bij klassiek bereidde asperges, waarbij de wijn voldoende zuren tegenover de rijke witte saus met ei en boter inzet. Ik denk zomaar dat een forelletje zich ook prima thuis voelt bij deze wijn.Fossil