The Spirit of Wine

Bulgari juweel…

In Bulgarije wordt al drieduizend jaar wijn gemaakt, met een kleine pauze toen de Ottomaanse bezetting alcoholgebruik ontmoedigde, toen plantte men snel tafeldruiven. Pas aan het eind van de 19e eeuw is er sprake van moderne Bulgaarse wijnbouw door coöperaties. Er werd voornamelijk geproduceerd voor ‘Mother Russia’. Bulgarije was ooit het eerste Oostblokland dat vermarktte naar het westen. Al in de jaren ’60 werden wijngaarden met druivenrassen van ‘naam en faam’ aangeplant zoals in de nieuwe wereld. Het succes bleef echter uit. Pas na de toetreding tot de Europese Unie in 2007 is er sprake van een serieuze aanpak, ongetwijfeld gesteund door de gemeenschappelijke wijnmarktordening en subsidies.

We herinneren ons nog de vrachtwagenchauffeur die bij eerste opening van de markt naar de Sovjet-Unie met peen, kool en ui het avontuur (soms keek de chauffeur in de loop van een Kalashnikov terwijl hij bevend de sleutels van de vrachtwagen overhandigde) aanging en terugkeerde met abominabele rode wijn uit Georgië: de peertjes wierpen zich liever massaal van het aanrecht dan daarin gekookt te worden….maar goed: we waren trots dat we het onze cursisten konden laten proeven!

Deze Melnik White is een buitenbeentje omdat de druivensoort bekend staat als blauw en dus in de regel rode wijn voortbrengt. Maar net als in Champagne waar ‘Blanc de Noirs’ pontificaal staat vermeld vinden we hier WHITE als extra aanduiding op het etiket. De wijn heeft een fijn parfum van bloemen, grapefruit en tropisch fruit (banaan) en wat geroosterd witbrood. Daarna op de tong frisse groene appel en lekkere zuren die aangenaam opdrogen.

Een bescheiden alcohol gehalte van 12 % maakt hem gemakkelijk in de omgang.
Ik dronk de Melnik bij een gerecht van gebakken garnaal en gestoofde groenten met rode curry en koriander: een beetje oosters en dat sloot goed aan!
Melnik White