The Spirit of Wine

Pomerol Veronese

Clos Roareti, 2009 IGT

Een zeldzaamheid deze Italiaan, er worden per jaar, en zelfs niet elk jaar, maar zo’n 8000 flessen gemaakt. Het woord ‘clos’ in de naam geeft aan dat het een ommuurde wijngaard betreft met een uniek eigen microklimaat en bodem, iets waar oude bedrijven zuinig op zijn en een vaak hoge prijs garanderen. Een grote wijn van louter Merlot druiven, van het niveau wat in bepaalde Franse streken bij zorgvuldige teelt en vinificatie bereikt wordt tegen een vaak véél hogere prijs. Door het IGT ‘stempel’ (de Merlot druif voldoet niet voor de hoge DOC of DOCG kwalificatie) lijkt de wijn een roemloos leven te lijden. Echter, de ware liefhebber weet dat Italië vol staat met dit soort ‘vergeten’ hoekjes druivenstruiken die op kleine schaal geweldige wijnen leveren waar het gehele dorp jaarlijks de kermis van kan betalen…

In de neus al een feest: het fijne vanille van eikenhout, wat duidt op jaarlijks een flink aandeel nieuwe vaten, overgaand in cederhout, bloemen (sering), kruidnagel en munt, met daaronder het donkere fruit van bessen en rijpe kersen. Inderdaad, op de geur zou je direct richting Bordeaux lopen. In de mond eerst prettig frisse zuren waarna vol fruit zich aandient, vervolgens opdrogend in weer kersen en bittere chocolade. Blind geproefd zullen kenners de wijn als Pomerol typeren en kan het opnemen tegen 5e en 4e Cru Bordeaux.

Als begeleider van een entrecôte, rib-eye of tournedos die de tannines nog wat temmen en zacht op de tong maken, met een subtiele finish van mokka en kers. Is er dan nog wat in de fles, kan een plankje Hollandse oude kaas volgen. Tres Bon! scusi: Bellissimo!
clos Roareti