In navolging van de Etna Bianco; de Rosso. Ik neem aan dat de druif Nerello in hetzelfde ’buurtje’ is opgeroeid op de Etna dus met de mineralen die de wijnstok opzuigt en naar de trossen transporteert zit het wel goed.…
thon provençal
Afgelopen week kakelverse tonijn gekocht in de haven van IJmuiden en nog dezelfde avond bereid. Ik moest denken aan die keer, wachtend op de ferry naar Corsica aan de Quai des Deux Emmanuels in Nice, ik tonijn kreeg geserveerd op…
Vulkanisch Wit
Cuore di Marchese, Etna Bianco DOC Even ten noorden van de Etna ligt het dorpje Castiglione di Sicilia, er wordt wijn gemaakt zoals overal op dit eigenzinnige eiland. (Sceptici zoals ik maken zich altijd zorgen over rijke grond onder druiven,…
Sappig fruitige Red Blend van Lammershoek
Zelden wordt een wijn zo nadrukkelijk voor een gebruiksdoel gepositioneerd, de Zuid-Afrikaanse winery naam en het etiket wijzen, nogal schaapachtig, op het combineren met lamsvlees. Dat gaan we doen dus! Een stukje lamsbout zorgvuldig gemasseerd met citroen, knoflook, rozemarijn en…
Exceptioneel Portugees
Fossil, Vinho Regional Lisboa Op de laatste (zon) dag van mei, druilerig en met de haard aan, verlang ik hevig naar de zomer. Gelukkig heb ik een wijn die me daar aan doet denken en me terug brengt naar het…
Bulgari juweel…
In Bulgarije wordt al drieduizend jaar wijn gemaakt, met een kleine pauze toen de Ottomaanse bezetting alcoholgebruik ontmoedigde, toen plantte men snel tafeldruiven. Pas aan het eind van de 19e eeuw is er sprake van moderne Bulgaarse wijnbouw door coöperaties.…
Beloond geduld: Graham’s “The Tawny”
De eerste dag van de maand maart, de winter lijkt op haar einde, de dagen lengen: zondag bij een mager zonnetje achter het glas genietend van een nieuwe ‘old style’ tawny port. Zo eentje van: we wisten dat we het…
Mooi werk uit Chili: Arboleda Carmenère
De ‘oude’ Bordeaux druif, door de vernietigende druifluis weggevaagd in het oorspronkelijke gebied en alleen nog als curiositeit aangeplant. In Chili heeft de oude wijnstok sinds 1850 letterlijk voet aan de grond gekregen, en doet het daar verrassend goed in…
Meursault Les Vireuils, Dupont-Fahn
Rijpe appel en perzik tonen in de neus, mondvullend en overweldigend fruit in elke druppel, hazelnoot, mineralen, toast en boter, iets ‘assigs’ en rokerigheid onder een laagje vanille zoetheid, mooie zuren die in het fruitbombardement overeind blijven en zorgen voor…
Apostelhoeve Cuvee XII
De wijnmaker uit Maastricht met een bescheiden productie van 70.000 flessen hanteert vanaf de start een Elzasser stijl en dito druivensoorten. Cuvee 12 is een assemblage van Auxerrois, Muller Thurgau en Pinot Gris en heeft naast iets bloemigs ook een…